Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Wśród narodów azjatyckich, szczególnie mieszkańców Japonii czy Chin, stwierdzono mniejszą zachorowalność na niektóre choroby cywilizacyjne takie jak otyłość czy cukrzyca, rzadziej niż Europejczycy zapadają też na schorzenia oczu.

Jedną z tajemnic tej niezwykłej odporności ujawnili chińscy naukowcy. Na łamach „Journal of Agricultural and Food Chemistry” podzielili się wynikami badań: Aktywne związki z zielonej herbaty, którym przypisuje się korzystny wpływ na wzrok, faktycznie docierają do tkanek oka.

Badania a także duża popularność zielonej herbaty w krajach azjatyckich, wskazują, że regularne picie zielonej herbaty naprawdę może pomóc w ochronie naszego wzroku i w przeciwdziałaniu wielu schorzeniom oczu.

W zielonej herbacie znajdują się związki z grupy katechin, to właśnie one mogą być odpowiedzialne za lecznicze jej działanie. Katechiny neutralizują wolne rodniki, które uszkadzają komórki, składniki DNA, tłuszcze i białka. Katechiny prawdopodobnie działają podobnie jak znane nam przeciwutleniacze, takie jak witaminy C,  E czy roślinne barwniki – luteina i zeaksantyna.

Zieloną herbatę parzy się nieco inaczej niż czarną. By nie była gorzka, powinna być stosunkowo słaba. Parzy się ją w wodzie o temperaturze od 60 do 80 st. Celsjusza (w zależności od rodzaju herbaty), nawet dwa, trzy razy – dopiero wtedy przedostaje się do wody najwięcej dobroczynnych składników.

Zobacz artykuł na: www.doz.pl.

O parzeniu herbaty, możesz poczytać na www.eherbata.pl.

Podziel się z nami swoją opinią na funpage’u ChronOczy.pl w serwisie Facebook!